Die kinderen waren echt fantastisch!

Het is donderdag ochtend wanneer meester David me het woord geeft. Het stond op het bord, ik mocht geld-les gaan geven. Daar stond ik dan met zwetende handen in het hol van de leeuw met zo’n 30 kinderen om me heen en maar één gedachte in mijn hoofd…

Wanneer zouden ze toeslaan…

Een paar minuutjes in mijn les realiseerde ik me dat ik veilig was en kon ik ontspannen. Toen kwamen de opmerkingen,

“Geld maakt niet gelukkig maar je hebt het wel nodig”
“Als je veel geld hebt, gaan mensen zeggen dat je moet betalen”

“Ik koop altijd onnodige dingen”
“Ik kan eigenlijk mijn geld niet uitgeven”

“Ik spaar voor niks, ik heb alles al”
“Ik spaar wel maar ik weet niet waarvoor”

Ik wist dat er behoefte was aan geld-les maar dacht dat dit meer een behoefte van volwassenen voor hun kinderen was. Alle dingen die volwassenen in de weg zitten, spelen in het klein al bij deze kinderen van 10/11 jaar en ze voelen dat er iets beter kan maar weten niet hoe.

Dit was de eerste klas waar ik stuntelend mijn verhaal kwam vertellen en ik heb misschien de helft van alles wat ik wilde vertellen kunnen zeggen waarvan waarschijnlijk maar een stukje is geland. Naarmate ik mijn verhaal rustiger kan overbrengen en ik beter in kan gaan op de situatie van de kinderen zal hun idee over geld echt kunnen veranderen waardoor ze veel sterker in het leven komen te staan.

Deze kinderen waren fantastisch. Ze hebben me heel veel geleerd.

Bedankt,
Diederik